mandag 11. mars 2013

Pangstart!

Det er mandag og uka har fått en bra start. Saga og jeg kjørte på med en 15 kilometer lang tur i dag tidlig. Med en valp i huset er det tilbake til gamle vaner med å bruke opp så mye energi som mulig, så tidlig på dagen som mulig. En fornøyd og sliten valp vil ikke like lett legge til seg uvaner som å rote i søpla, tygge på sko, jage halen sin eller tisse inne. Alle disse handlingene kan være tegn på for mye innestengt energi. Og desto eldre de blir uten at man tar tak i problemet, desto vanskeligere blir det å snu uvanen. Men det går. At man ikke kan lære en gammel hund å sitte er en tullete myte. Vi har nå fire hunder, og de er veldig ulike, men det med å få ut energi er en baseoppskrift som fungerer med alle hunder. Så, har du et problem med hunden din? Brenn energi først, og jobb med saken etterpå!


Litt om vår hunder:

Fargo: Hentet han på Foreningen for Omplassering av Dyr, i Oslo, i 2006. Han var da 5 måneder gammel. Hylte i bilen hele veien til Lillehammer. Han hadde enorm separasjonsangst og flere uvaner. Jeg jobbet veldig lite da vi fikk han, så jeg hadde god tid til å bruke opp energien hans. Litt frustrerte var vi i en periode, men vi ga aldri opp. Nå er han verdens beste.

Beste sider: Veldig omgjengelig og kosete. Rolig og trygg, men vil helst ikke være alene. Veldig lett å få kontakt med, lydig og observant. Alle liker Fargo!

Utfordring: Han er aldri helt alene, så det er ikke noe problem at han ikke liker det. Han er den eneste hunden vår som ligger i bur når de er alene hjemme, men han liker seg der, så da er alt i orden. Det eneste problemet vi har med Fargo er at han hater å kjøre bil. Han synger bestandig veldig stygge sanger når vi kjører langt, men heldigvis har han ikke klart å smitte Vilma og Nellie med uvanen sin. Saga får ikke kjøre bil med han enda, før vi er sikre på at hun har blitt ordentlig glad i å kjøre bil selv. Det er veldig sjelden vi kjører langt med Fargo, men vi bør absolutt slite han ut før vi gjør det. Det kommer nemlig ikke en eneste note fra han hvis han er ordentlig sliten, og hvis vi gjentar det nok ganger vil han forbinde bilkjøring med å slappe av etter tur, i stedet for at han forbinder det med å klikke i vinkel.

Fargo


Vilma: Fikk henne som valp. Hun er trønder og resultatet av et ikke planlagt kull. Vi hentet henne en kald januarkveld for omlag tre år siden. Hun var ute i hundegården i 23 minus og hadde kjempefin og tykk pels. Hun stammer fra rene trekklinjer og bærer absolutt preg av det!

Beste sider: Hun er våken, kontaktsøkende,  hardtarbeidende, smart og veldig kosete.

Utfordring: Enormt mye energi. Knakk en tå da hun var valp, og fikk ikke brukt opp energien da vi måtte vente på at tåen skulle leges. Hun må få trekke på lange turer og bære kløv for å bli tilfredsstilt. Begynte med kløv da hun var to år, og det hadde utrolig mye å si.

VilmaNellie: Fikk henne fra FAPF på lille julaften, i 2012. Dyrlegene har litt delte meninger om hvor gammel hun er. Mellom to og fire år, sier de. Hun har vært gatehund i Ungarn, og det vanskelig å vite hva hun har opplevd før hun kom til oss, men det har egentlig ingenting å si. Vi tar henne som hun er, og jobber med det som trengs å jobbes med. Gjør alt vi kan for at hun skal få et bra liv hos oss.

Beste sider: Veldig kosete og absolutt ikke dominant. En myk hund som kaster seg på rygg for den minste ting. Hun har mindre energi enn de andre hundene våre, og gled fint inn i flokken fra første stund. Lett å få kontakt med, og lærer lett nye rutiner. Jobber like hardt som de andre hundene på tur.

Utfordring: Vil gjerne ha kosingen helt for seg selv, og kan flekke litt tenner hvis en annen hund nærmer seg når hun får kos. Vi viser henne hvem som bestemmer, og hun aksepterer det. Det gjelder å irettesette akkurat i det hun reagerer mot den andre hunden, og ikke være anspent selv. Koser deretter på begge to, så hun får en god opplevelse med den andre hunden ved siden av seg. En annen ting med Nellie er at hun ikke trives så godt på nye steder. For eksempel da hun, Fargo og Vilma skulle sove inne på et rom i Dalsbygda, laget hun et lite spetakkel. Spetakkelet varte ikke mer enn i 15 minutter, så jeg tror at hvis vi lar henne få sånne opplevelser med jevne mellomrom, og lar henne roe seg helt i situasjonen før vi slipper henne ut, så vil hun til slutt lære seg å stole på at vi alltid kommer og henter henne ut fra rommet igjen. Hadde vi tatt henne ut når hun var maks stressa, så hadde vi ødelagt alt.

NellieSaga: Det nyeste medlemmet i flokken. Kom til oss for et par uker siden, fra Namsos. Der bodde hun sammen med fire andre hunder, og var vant til å være en del av en større flokk. Hun er 9 måneder gammel, og vi rakk akkurat å sterilisere henne før den første løpetiden satte inn. Hun har masse energi, og det var en utfordring for henne å være så rolig da såret på magen grodde, men hun taklet det kjempebra. Å få en hund med så mye energi inn i flokken er en utfordring. Ofte så er det den med høyest energinivå som er lederen, bortsett fra oss, og det er i vårt tilfelle Vilma. Vilma aksepterte Nellie med en gang, men har barket sammen med Saga et par ganger. Det går seg til, men det kan ta litt lenger tid.

Beste sider: Glad i folk og andre hunder. Har akseptert katten, selv om den noen ganger kan være litt ekstra fristende og løpe etter. Kosete og nysgjerrig på omgivelsene, som en valp skal være. Hun roer seg fort etter at energien er brukt opp, og er veldig uredd av seg. Tillitsfull.

Utfordring: Hun piper en del på tur, som jeg tror kommer av stress. Virker som det blir mindre og mindre. Å få Vilma og Saga til å gå overens med hverandre er det vi jobber mest med om dagen. Vilma er på isfisketur as we speak, og bruker opp energien der. Jeg bruker opp så mye energi jeg kan sammen med Saga, og tror at hvis de har mindre energi når de omgåes, så vil det gå bedre. I tillegg skal vi la dem leke og få positive opplevelser sammen i hundeparken, og så skal vi sveise sammen hele flokken på lange turer framover. Vi gir i alle fall aldri opp.

Saga


Til våren/sommeren skal vi bygge hundegård! Det gleder vi oss til!
Ønsker alle en fantastisk uke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere