søndag 11. mars 2012

Produktomtale av Omnijore Joring System!

Vi satt her og snakket om at vi må ta med hundene ut på skitur før snøen regner helt bort, og kom på at vi ikke har kommet med en skikkelig omtale av kjøresystemet Omnijore som vi fikk tilsendt av Original Dog Gear. Vi fikk to stykker i small, men siden Fargo er litt kraftigere enn Vilma sendte vi tilbake hans sele. Vi skal få tilsendt en ny i medium. Det er derfor bare Kjetil som har testet ut disse godsakene og det er han som har skrevet omtalen. Selv kjørte jeg med et ganske standard kjørebelte rundt livet, med krok foran til strikken, og en sele vi hadde fra før som fungerte greit. Beltet gled opp til stadighet og jeg fikk litt vondt i ryggen etter en stund. Når strikken ble slakk så hendte det at strikken hoppet av kroken, så der må man passe på. Gleder meg til å prøve Omijore, for Kjetil hadde ikke de samme problemene som meg der han føk avgårde med Vilma i fullt firsprang.

Her er omtalen:

Vi var i starten litt nysgjerrige på hvor godt innstillingene på selen skulle holde seg under bruk. Fra før vet vi at innstillingene på kløvene Approach Pack og Palisades Pack har en tendens til å skli litt hvis man bruker bakhempen til trekking. Det er ikke mye, og har ikke bydd på problemer, men en tilsvarende tendens på en ren trekksele kunne nok vært mer problematisk. Heldigvis viste dette seg å ikke være et problem i det hele tatt; så vidt vi kunne se var innstillingene uforandret etter bruk. Etter innstilling sitter den tett og fint, og ser ikke ut til å gnage noe sted.

Mange seler har polstrede reimer foran ved krysset, men Ruffwear har i stedet valgt å polstre en trekantlapp akkurat i selve krysset, og har omsluttende bevegelige stofflapper utenpå vanlige nylonreimer derfra og ut. Stofflappene er av nylonstoff utenpå og filt inni, så de sørger for litt polstring, samt at det ikke er noe stoff som gnikker og gnir mot pels og hud, da gnikkingen skjer mellom lappene og reimene i stedet. Reimene som går oppover fra krysset er festet i en større flate, ikke ulikt selesystemet på kløvene. Denne er ganske stiv og noe polstret, og har et litt løsere stoff på innsiden. Reimen som går under brystet møter to ordentlig polstrede reimer, som går i en Y-form opp til bakenden av toppflaten. I tillegg til dette går det en reim under magen med en polstret pute. Når alt dette er strammet og stilt inn slik det skal være, sitter selen veldig stabilt.

Trekkbeltet er av typen som har to mindre stropper som går mellom bena og sørger for at beltet ikke sklir for høyt på magen. Rykk og napp når beltet har sklidd for langt opp fra hoften kan være vondt og ubehagelig, så dette er en god løsning. Foretrekker man av en eller annen grunn å kjøre uten disse småstroppene, så er de festet med klips til beltet både foran og bak, og kan derfor lett fjernes. Beltet festes foran med en klips ved magen, og det er en egen reim som går mellom sidene av beltet som strikken skal festes i. Denne reimen er mer eller mindre permanent festet i den ene siden, og settes i en "klemmeklips" i den andre. Nødutløseren fungerer da ved at man drar i reimen på utsiden av klemmen, slik at den spretter opp og strikken løsner. På mange trekkbelter har man, i stedet for en slik reim, en krok midt foran som man fester strikken i. Ulempene ved dette er at strikken enten lett faller av eller er vanskelig å ta av, og at hvis man får et trekk til siden så vrir hele beltet seg rundt. Med en reimløsning slik som på Omnijore, så unngår man begge disse problemene, og jeg opplevde det som mye mer behagelig å bruke. Trekkbeltet har også en lomme på hver side med glidelås, og en polstret og åpen lomme bak for å feste vannflaske.

Strikken er 250 cm lang i slapp tilstand, og har ikke strikkfunksjon i hele lengden. I stedet er det et stykke på 90 cm som starter nesten på trekkbeltesiden som fungerer som strikk, og i utstrekt tilstand øker den totale lengden til 310 cm. At det ikke er strikkfunksjon helt ned til selen gjør det lettere å få kontroll hvis man treffer andre hunder. I seleenden av strikken sitter det en solid krok de kaller Talon Clip, som er meget lett å bruke selv med store votter. Ved kroken er også reimen lagt dobbelt et stykke opp før den er sydd fast igjen, ment som et slags håndtak hvis man trenger å korte inn båndet et øyeblikk for bedre kontroll. Det er også et håndtak på den andre enden av strikken og på ryggen av selve trekkselen, så det er nok av ting å holde fast i.

Kort oppsummert må jeg vel si at jeg ikke kan komme på noe særlig å utsette på Omnijore-systemet, og jeg er veldig fornøyd. Det sitter behagelig og stabilt på både hund og fører, har lettvinn nødutløser, det er god lengde på strikken, og den er lett å håndtere. Skal man si noe negativt, så må det være at man kun får kjøpt hele settet, og ikke kun sele, strikk eller belte. Får man en hund til og skal kjøre med to, så er det strengt tatt unødvendig å kjøpe enda et trekkbelte og strikk, og man kunne klart seg med å kun kjøpe selen. Det kan jo også være at man etter mye bruk får slitasje på strikken og vil bytte ut denne. Nå vet jeg ikke hvor utsatt denne strikken er for slitasje, men det er alltid fint å ha muligheten. Vi får håpe at det blir mulig å kjøpe de enkelte delene i settet for seg selv etter hvert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere