mandag 29. desember 2014

God jul!

I går kom vi tilbake fra juleferie. Vi har vært på Os i Dalsbygda siden lille julaften. Vi var der alene med alle hundene og koset oss masse. Kjetil var ribbeansvarlig for første gang og det ble sprø svor! Jeg karret meg ut i kuldegradene som hundeansvarlig og gikk så langt jeg maktet. Det var helt ned mot 35 minusgrader og jeg fikk fine snøkrystaller på øyevippene. Det ble 4,8 mil tilsammen og det er alle fornøyde med. Siden hundene våre ikke er vant med å stå ute har de ikke så tykk pels, så det var kaldt å være hund! Kjetil fikk sove litt lenger hver morgen, så jeg tok ut hundene på morgenturene, og de var veldig snare med å gjøre sitt fornødne! Nesten komisk å se på at de ikke orket å ha alle fire labbene nedpå samtidig. På lengre turer fikk de som trengte det sokker og dekken.

Vi fikk en litt negativ start. Det første som skjedde var at den ene kloa til Fargo sprakk og han blødde litt og haltet. Det var på vei fra bilen til huset! Heldigvis gikk det bra for han å ha på sokk på den ene labben og han fikk være med på langtur, han også.

Det andre som skjedde var at Vilma bet Saga i beinet. De hadde fått godbiter, men hadde spist opp for flere minutter siden da Saga bare skulle gå forbi Vilma, men det likte Vilma dårlig, så da barket de sammen. Stakkars gullungen min som fikk bitesår på beinet sitt. Det så ikke så ille ut med en gang og hun haltet ikke, så jeg tok henne med på en runde. Da vi kom inn igjen kunne hun plutselig ikke stå på beinet og var veldig slapp. Jeg ble bekymret, men renset såret og tok på bandasje, og dagen etter var hun mye bedre. Nå som vi er hjemme har jeg tilgang på litt mer fra førstehjelpsskrinet og hun har fått på sårsalve i tillegg, som skal forhindre infeksjon. Etter hva jeg har lest blir sånne bitesår fort betente, ettersom det er mange bakterier i en hundemunn.

Det var ikke så mye snø på Os, men det var fin vinterstemning med frost på trærne og et godt lag med hvitt pudder over landskapet. Kjempedeilig å få litt ordentlig vintervær! Da vi kom hjem så vi at det hadde kommet masse snø her og, og det har visst vært skikkelig kaldt også. Det merket vi da vi gikk inn i et meget kaldt hus, men vi fikk fort opp varmen da vi fyret i peisen. Nå regner det og det skal visst regne en hel del før det fryser på igjen til neste uke. Må nok frem med broddene, ja.

Tusen takk for alle julekort vi har fått, og takk for gavene! Det er veldig hyggelig å få noe, men som sagt så forventer vi ingenting. Vet ikke helt hvor mange år vi har drevet med dette nå, men det er i alle fall femte året på rad hvor vi velger å donere et beløp til en veldedig organisasjon i stedet for å gi gaver. Det er sikkert noen som tror vi gjør det for å slippe unna og det er sikkert også noen som tror at vi ikke fører over pengene, men det får de bare tro. Vi førte i år over 5000 kroner til Leger Uten Grenser, og det er fordi alle de vi skulle gitt julegave til har mer enn nok. Det er dessuten bedre at de kjøper seg det de trenger selv i stedet for at de får ting som de må bytte eller som stues inn i et skap. Jeg har jobbet lenge i butikk og ser hvert år de misfornøyde ansiktene som kommer for å bytte varer og i tillegg legger noen av dem ut om hvor misfornøyde de er med gavene. Da gir vi heller penger til noen som virkelig trenger det. Det er folk her i verden som må gå tjue kilometer for å hente rent vann, som ikke får gå på skole, syke som trenger medisiner, svake som trenger vitamintilskudd på grunn av underernæring, små barn som må passe på foreldre som er dødssyke av aids og som kanskje også selv er smittet, ebolakrisen som frivillige jobber på spreng for å få stoppet og alt annet fælt man kanskje ikke har så fryktelig lyst til å sitte å gruble på i jula. Donere penger er det minste vi kan gjøre, og det føles 100% riktig. De to første årene hvor vi ikke ga julegaver føltes det nemlig litt trist og tomt, men ikke nå lenger. Nå er det tradisjonen vår og det føles ut som vi gir julen en mening.

Vi har full forståelse for at de fleste vil gi julegaver, men vi håper at det i så fall er gjennomtenkte gaver. At man ikke kjøper bare for å kjøpe, men at man kjøper noe som man virkelig tror passer til mottakeren, og at man ikke tenker at det bør koste så og så mye for at det skal være bra nok, for om alle gjør det så blir det stort kjøpepress og fokuset blir helt feil. Det er dessuten mange som ikke har råd til å kjøpe i bøtter og spann. Man skal heller ikke tenke at man bør kjøpe flere ting ettersom det man kjøpte kostet så lite. Det er nok søppel i verden og man trenger ikke kjøpe seg i hjel. Alt som blir produsert blir til søppel etterhvert, så tenkt på miljøet når du kjøper gaver. Kjøp ting som du tror mottakeren har brukt for, som har kvalitet og som ikke er produsert av barnehender eller på andre uetiske måter. At mange nettbutikker tilbyr at man kan betale for gavene på nyåret kan da umulig gi den gode følelsen man ønsker seg i jula. Hvorfor skal man kjøpe masse ting til andre hvis man helt klart ikke har råd? Eller hvordan føles det egentlig å få gaver av de man vet har dårlig råd?

Nei, vi prøver ikke å fremstå som perfekte. Vi er langt i fra det, men vi prøver i alle fall å gjøre en forskjell. Har du råd kan du jo donere et beløp til en organisasjon du liker i tillegg til gavene?

Det er godt å være nordmann.
God jul videre!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere