onsdag 22. juni 2011

Tularemi!

Harepest. Det sier deg sikkert mer. Kanskje det ikke sier deg så mye, men du vet at det er noe som ikke er bra i hvert fall.. Jeg kan faktisk ikke komme på et eneste ord som inneholder "pest" som er positivt. Pussig! Tidligere ord på sykdommen er lemmenfeber og lemmenpest. Hvorfor de la børen over på haren er for meg uvisst og kanskje litt urettferdig ettersom det ofte bryter ut harepest i forbindelse med lemmenår.

Ok, jeg fant akkurat ut at dødeligheten er størst hos hare, så det er nok derfor.

I år er det altså harepest i landet og man må passe seg for å drikke av elver, bekker, vann og tjern. Man kan lett bli smittet og konsekvensene er ikke hyggelige. Byller som ikke gror, åpne sår, kvalme, brekninger, halsbetennelse og feber er noen av symptomene.

Man må ikke bare rense vannet man skal drikke, men også rense vann som man skal bruke til å skylle for eksempel frukt, pusse tennene i, eller vaske seg med. Det er anbefalt at man koker vannet i minst 3-4 minutter eller bruker klortabletter som desinfiserer vannet. Et merke som heter Lifesystems har både klortabletter og nøytraliserende tabletter som fjerner klorsmaken.

Ser ikke frem til å måtte desinfisere hver dråpe, men må man, så må man.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere